ingatlan.org - a hirdetesek.info csoport tagja

Bejelentkezés

Ingatlanpiaci hírek

Melegsokk a lakásban - A zöldeknek is meg kell ismerkedniük a légkondival.

A kánikula még a lakásban, a leginkább védettnek tűnő helyen tartott növényeknek is kritikus időszak. A légkondicionálás, a nappali árnyékolás, az intenzív éjszakai szellőztetés megannyi elváltozást okozhat.

Az idei nyár már jó ízelítőt adott a melegből: a kánikula nem csak az embereket, a növényeket is próbára teszi. A szélsőséges időjárásban a növények is igyekeznek komfortossá tenni életüket - a túlélésre rendezkednek be, s igyekeznek megszabadulni feleslegeiktől. Ezért nem ritka a levélhullás, elszíneződés, a virágok szokottnál is gyorsabb "eldobása". Nem beszélve a víz hiányára utaló fonynyadásról. Ha ezt időben észrevesszük, és öntözünk, visszatér az élet a növénybe, ha elkésünk, a folyamat visszafordíthatatlan.
A forró napok a nyáron is a szobában maradó növények számára még a legvédettebbnek tűnő helyen is kritikusak lehetnek. A túl sok fényben tartott és helytelenül gondozott, a túlöntözést vagy kiszáradást elviselni kényszerülő növényen betegségtünetek jelentkezhetnek. Ezeket azonnal orvosolni kell, mert ilyenkor felgyorsulnak a növények életfolyamatai, s ha a bajjal magukra maradnak, hamar elpusztulhatnak. A meleg és fény ellen árnyékolt lakásban a fényhiánytól a növények megnyúlnak, a fényigényes fajok leveleinek színe megfakul, sárgászöld lesz. A fejlődő levelek, hajtások vékonyak, nyurgák lesznek, és ezért lehajlanak.

Az erős fényben és melegben hagyott, a közvetlen napsugárzásnak kitett növények - amelyek eddig megszokott helyükön, az ablak közelében jól érezték magukat és egyenletesen fejlődtek - hirtelen megváltozhatnak. Ha utánanéznek, kiderül, hogy eredeti élőhelyükön a trópusi, szubtrópusi erdők aljnövényzetében élnek. A legtöbb hazai szobanövény ilyen. Számukra a szoba világosnak tartott, időnként teljes napfényben fürdő része most túlságosan is világos lesz. De ugyanez vonatkozhat a teraszon vagy a kertben nyaraltatott szobanövényekre is. Az amúgy árnyékkedvelő, lombleveles növények levelein többnyire égési foltok, száraz átlyukadó sebek keletkezhetnek, és a napfény különböző elszíneződéseket is okozhat. Vannak azonban olyan fajták, amelyeknek jót tesz a mostani erős nap. Például az aszparáguszfélék - ha fokozatosan szoktatják hozzá - eltűrik a nyári teljes napsütést, sőt az ilyenkor fejlődő lombja sűrűbb és fenyőtűszerűen kemény lesz.

A napsugárzás ellen megfelelő árnyékolással lehet védekezni, de a hűvösen tartott lakás szellőztetésekor figyelembe kell venni, hogy a külső hőmérséklet sokkal magasabb lehet, vagy éjszaka éppen ellenkezőleg. A páraigényes vagy könynyen lankadó növényeket langyos vízzel permetezni kell.

Egyes pozsgások levelei az erős fényben akár pirosra színeződnek. A kaktuszok közül a hazájukban füves, sziklás, cserjés részeken, kissé félárnyékos területeken élő vagy fán lakó fajok közül egyeseken szintén vöröses színeződés mutatkozhat.

A légkondicionálókkal a növényeknek is meg kell tanulniuk együtt élni. Az egész nap egyenletes hőmérsékletet biztosító készülékek nem okozhatnak olyan elváltozásokat, mint a csak időszakosan, ám akkor intenzív hűtésre állított berendezések. A fázó növényeket hőhiányosnak mondják. A lakásban tartott növények többsége a 22-30 fokos hőmérsékletet, az alacsonyabb páratartalmat és a szolid szellőztetést elviseli, sőt az idősebbek ehhez szoktak hozzá. Ha légkondi kerül a lakásba, az egészséges növekedés kerülhet veszélybe. Nem azt állítjuk, hogy a növények számára a hűtés elviselhetetlen, csak azt, hogy az alacsonyabb hőmérséklet gátolja a növekedést, és elősegíti a gombafertőzés.

A szanszevieriák levelei kidőlhetnek, gyökérrothadást kaphatnak, a fikuszok levelei foltosak lehetnek, a difenbachiák megsárgulhatnak, száruk kocsonyássá válik, ha rájuk fúj a hűtőberendezés.

Melegben a levegő is szárazabb, ezért a növények erősen párologtatnak. Ha kicsi a cserép, kevés a talaj. Hiába öntöznek naponta, a gyökérzet nehezen tudja pótolni a vízveszteséget, ezért a levelek széle beszáradhat, gyakran az egész levél sárgul, lehull. A páraigényes növények langyos vizű permetezése sokat segíthet. Nem jó, ha a növény alá nagyobb tálat tesznek, s ebben áll a víz, így kiszorul a talajlevegő, s ez a gyökerek fuldoklásához vezet.

Dátum: 2007. Június 28.

Forrás: www.nol.hu

Kapcsolódó link: http://www.nol.hu/cikk/451261/


Tanfolyam.hu banner