ingatlan.org - a hirdetesek.info csoport tagja

Bejelentkezés

Ingatlanpiaci hírek

A biztosítással kötött hitel is lehet kockázatos

Fogyasztóvédelmi akciót indított a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az életbiztosítással kombinált lakáshitelek bemutatására. A PSZÁF célja az, hogy felhívja az ügyfelek figyelmét e bonyolult konstrukciók esetleges kockázataira. A felügyelet a honlapján összehasonlító táblákat tett közzé, és megválaszolja a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is.

Déri Éva ügyvezető igazgatóhelyettes a felügyelet tájékoztatóján elmondta: 2004-2005-től a lakásvásárlási hitelek erőteljes növekedéséhez kapcsolódóan a hozzájuk köthető biztosítási termékekből is egyre többet értékesítenek. A konstrukcióval kapcsolatos panaszok száma alacsony, ám szeretnék, hogy ez a termékek 10-15 éves futamideje alatt is így maradjon, ezért kezdtek felvilágosító kampányba.

A hitelintézetek a biztosításokat kockázataik csökkentésére, a jelzálogjog mellett, másodlagos fedezetként vonják be a kölcsönnyújtásba. A biztosítás az ügyfeleknek is jó, mert így nem kell attól tartaniuk, hogy haláleset, baleset vagy átmeneti jövedelemkiesés miatt a család elveszíti a fedelet a feje fölül, ha a jelzálogjogot érvényesíti a bank.

Az ilyen kombinált konstrukciók választásakor azonban nagyon észnél kell lenni. Mivel két önálló szerződést kell kötni két különböző szolgáltatóval, időben gondolni kell arra is, mi történik, ha az egyik szolgáltatással kapcsolatban változás következik be. Gondoskodni kell például arról, hogy kimenekülhessünk a biztosítási szerződésből ha mégsem kapjuk meg a hitelt, aminek a biztosítás megkötése előfeltétele volt.

Ha pedig a szerződés megkötésekor arra számítunk, hogy pár év múlva előtörleszthetjük a hitelt, célszerű rugalmas biztosítási konstrukciót kialakítani. Amennyiben a hitelhez befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítás kapcsolódik, tisztában kell lenni azzal, hogy a lejárati biztosítási összeget a lejáratkor nem lehet előre meghatározni, így előfordulhat, hogy a futamidő végén a felhalmozott összeg nem lesz elegendő a hitel visszafizetésére.

A hagyományos vegyes - kockázati (haláleseti) és megtakarítási (elérési) elemet is tartalmazó - életbiztosítások kombinálása a jelzáloghitelekkel ugyancsak széles körben elterjedt, a jelzáloghitelek emellett az unit-linked életbiztosításokkal is összekapcsolódhatnak.

A legtipikusabb, hogy a hitel- és a biztosítási szerződést egyszerre kötik meg, de fennálló életbiztosításhoz is lehet lakáshitelt felvenni. A legmodernebb az igazgatóhelyettes szerint a halasztott tőketörlesztéses hitelkonstrukcióba bekapcsolt életbiztosítás. Ennek lényege, hogy a hitel futamideje alatt csak a kamatot és a biztosítási díjat kell fizetni, a tőketartozást a biztosító fizeti meg a futamidő végén, feltéve, hogy elegendő tőke akkumulálódott a biztosításban.

Az igazgatóhelyettes szerint a biztosítók rugalmasan kezelik ezeket a konstrukciókat, ami egyébként érdekük is, ha nem akarnak rossz hírbe keveredni.

Jelentős részük ezért önként úgy állapodott meg a bankokkal, hogy megszüntetik a biztosítási szerződést, ha az ügyfél számára nem hagyják jóvá a hitelt.

Dátum: 2007. Június 26.

Forrás: http://www.nol.hu/

Kapcsolódó link: http://www.nol.hu/cikk/449523/


Tanfolyam.hu banner